Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Symbolen för målet hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SE. 12. 3

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 3KVH (ovägt medel) 2003 4
1 3KVH (ovägt medel) 2005 4
2 3KVH (ovägt medel) 2006 6
3 3KVH (ovägt medel) 2007 5
4 3KVH (ovägt medel) 2008 8
5 3KVH (ovägt medel) 2009 11
6 3KVH (ovägt medel) 2010 13
7 3KVH (ovägt medel) 2011 18
8 3KVH (ovägt medel) 2012 24
9 3KVH (ovägt medel) 2013 24
10 3KVH (ovägt medel) 2014 31
11 3KVH (ovägt medel) 2015 33
12 3KVH (ovägt medel) 2016 33
13 3KVH (ovägt medel) 2017 34
14 3KVH (ovägt medel) 2018 38
15 3KVH (ovägt medel) 2019 37
16 3KVH (ovägt medel) 2020 35
17 3KVH (ovägt medel) 2021 38
18 3KVH (ovägt medel) 2022 35
19 3KVH (ovägt medel) 2023 32
Datakälla: Ekomatcentrum

Kommentar

Precis som i hela Sverige har konsumtionen av ekologiska livsmedel minskat i Kristianstads kommuns verksamheter de senaste åren. Det kan bero både på högre priser och på att många satsar på lokalt producerade råvaror och inte endast ekologiskt. Jämförelsevis har Kristianstad fortfarande en hög andel ekologiska livsmedel i sin verksamhet.

Uppdaterad: 2025-08-12