Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Symbolen för målet hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SE. 12. 3

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2003 3
1 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2005 4
2 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2006 4
3 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2007 4
4 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2008 7
5 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2009 9
6 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2010 11
7 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2011 16
8 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2012 19
9 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2013 21
10 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2014 24
11 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2015 27
12 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2016 31
13 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2017 33
14 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2018 34
15 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2019 33
16 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2020 30
17 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2021 30
18 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2022 30
19 Skåne läns kommuner (ovägt medel) 2023 26
Datakälla: Ekomatcentrum

Kommentar

Precis som i hela Sverige har konsumtionen av ekologiska livsmedel minskat i Kristianstads kommuns verksamheter de senaste åren. Det kan bero både på högre priser och på att många satsar på lokalt producerade råvaror och inte endast ekologiskt. Jämförelsevis har Kristianstad fortfarande en hög andel ekologiska livsmedel i sin verksamhet.

Uppdaterad: 2025-08-12