Gå direkt till sidans innehåll

Insamlat kommunalt avfall

Symbolen för målet hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SE. 12. 1

Det första steget i avfallstrappan är att minimera mängden avfall. Det handlar om att skapa så lite avfall som möjligt, vilket kräver minskad konsumtion och mer resurssnål produktion.

Mängd insamlat kommunalt avfall per person i Kristianstad

Rad-id Mätområde Datum Värde (kg/person)
0 Matavfall 2013 69
1 Matavfall 2014 63
2 Matavfall 2015 62
3 Matavfall 2016 62
4 Matavfall 2017 63
5 Matavfall 2018 63
6 Matavfall 2019 65
7 Matavfall 2020 67
8 Matavfall 2021 67
9 Matavfall 2022 64
10 Matavfall 2023 61
11 Matavfall 2024 65
Datakälla: Avfall Sverige

Kommentar

Mängden kommunalt avfall, som tidigare kallades hushållsavfall, har minskat i Kristianstad de senaste åren. Grovavfall och restavfall är det som slängs mest.

I kommunalt avfall ingår mat- och restavfall (tidigare benämnt kärl- och säckavfall, grovavfall inklusive trädgårdsavfall, farligt avfall, jämförligt avfall från bland annat affärer, kontor, industrier och restauranger, samt den del av hushållsavfallet som omfattas av producentansvar (förpackningar, tidningar, elavfall, batterier etcetera), även om det inte faller under kommunalt renhållningsansvar. Invånarantalet justeras med hänsyn till fritidshus, gästnätter och in-/utpendling. I utpräglade fritidshuskommuner eller kommuner med omfattande turistverksamhet genereras betydligt mer hushållsavfall än vad de permanentboende ger upphov till. Även i kommuner med stort inpendlingsöverskott genereras mycket hushållsavfall via arbetsplatserna. Genom att använda ett justerat invånarantal speglas mängden avfall per person på ett mer korrekt sätt för den egna kommunen, vilket underlättar jämförelser med andra kommuner.

Uppdaterad: 2025-08-14