Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiskt brukad åkermark

Symbolen för målet ekosystem och biologisk mångfald
Mål 15 Ekosystem och biologisk mångfald
Indikator SE. 15. 3

Hållbara system för att producera livsmedel är viktigt för vår långsiktiga försörjning. Jordbruket ska bidra till tryggad matförsörjning men även att upprätthålla ekosystemen, stärka förmågan till klimatanpassning och successivt förbättra mark och jordkvaliteten. Ett viktigt steg i detta är att öka andel åkermark som odlas ekologiskt.

Andel ekologiskt odlad åkermark

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Riket 2009 11,2
1 Riket 2010 12,8
2 Riket 2011 14,3
3 Riket 2012 14,2
4 Riket 2013 15,0
5 Riket 2014 15,1
6 Riket 2015 15,4
7 Riket 2016 16,7
8 Riket 2017 17,5
9 Riket 2018 18,6
10 Riket 2019 18,7
11 Riket 2020 18,5
12 Riket 2021 18,4
13 Riket 2022 18,2
14 Riket 2023 16,7
Datakälla: Jordbruksverket

Kommentar

Andelen åkermark som brukas med ekologiska metoder ökade länge i Sverige och i Kristianstad, men har de senaste åren minskat igen. Troligtvis beror minskningen på ökade kostnader på livsmedel som minskade efterfrågan på ekologisk mat.

Uppdaterad: 2025-11-06